Chirurgie
Informatie over Operaties
Bij deze informatie over operaties door de dierenarts, vindt u alles wat u moet weten over de voorbereiding, de operatie en de nazorg bij huisdieren zoals hond en kat.
Het is van groot belang dat uw dier zo gezond mogelijk aan de operatie begint, omdat daarmee het narcose risico wordt verkleind. Vóór het geven van de narcose wordt het dier lichamelijk onderzocht. Bij honden en katten die de leeftijd van 10 jaar zijn gepasseerd, wordt aangeraden een bloedonderzoek te doen, vooral om de lever- en nierfunctie te bepalen.
De meest voorkomende operaties zijn de sterilisaties, castraties, verwijderen van bultjes en buikoperaties. Als uw huisdier geopereerd moet worden, voor bijvoorbeeld een sterilisatie of castratie, of een andere operatie kunt u hiervoor een afspraak maken, zowel telefonisch als aan de balie. U krijgt dan te horen dat uw huisdier nuchter moet zijn voor de operatie. Dit betekent dat uw huisdier de avond van te voren, na 20.00 uur uur geen eten meer mag, zelfs geen koekje. Water mag hij/zij wel onbeperkt hebben, tot een uur voor de operatie.
Een uitzondering vormen konijnen, cavia’s, en andere knaagdieren: zij hoeven niet te vasten voor narcose.
Narcose
Uw dier wordt met behulp van injectie onder narcose gebracht. Afhankelijk van het soort en de duur van de operatie wordt het dier geïntubeerd (buisje in de luchtpijp) en aangesloten op het gasnarcose-apparaat (voor zuurstoftoediening en eventueel narcosemiddel). Tevens kan er via een braunule (siliconen slangetje in het bloedvat) in de poot een zgn. intraveneus infuus aangelegd worden. Nu is ook het moment dat ze een injectie pijnstilling en indien nodig een injectie Antibioticum (afhankelijk van het type operatie).
Bewaking tijdens de anesthesie is standaard. Hartslag, ademhaling, lichaamstemperatuur en koolzuurconcentratie in de uitademingslucht worden continu gemonitord tijdens de operaties. Dit maakt de chirurgie zeer veilig.
Voorbereiding
De plaats van operatie wordt voorbereid. De betreffende plek wordt ruim geschoren en gedesinfecteerd, om te voorkomen dat er tijdens de operatie wondbesmetting optreedt. Op de operatietafel wordt de nodige bewakingsapparatuur aangesloten, zoals een ECG apparaat, waarmee een hartfilmpje gemaakt kan worden. Daarnaast worden continu het zuurstof en het koolzuur (CO2) van de patiënt gemeten. Daarna wordt het dier afgedekt met steriele doeken, met een opening op de plek waar geopereerd gaat worden. Naast de operatietafel staat de tafel waar het instrumentarium op ligt. De dierenarts desinfecteert nu de handen en krijgt een steriele jas aan, steriele operatiehandschoenen, haarnetje en een mondkapje op. De operatie kan nu beginnen. Het hechtmateriaal wat gebruikt wordt is in de meeste gevallen oplosbaar. Afhankelijk van de soort operatie wordt de huid ook intradermaal (onderhuids) gesloten, waardoor er geen hechtingen verwijderd hoeven worden. Als er wel hechtingen uitwendig zichtbaar zijn, moeten die na ongeveer 10 dagen verwijderd worden.
Recovery
Na de operatie wordt de wond verzorgd en afgedekt met een spray. Het dier wordt nu naar de recovery gebracht en wakker “gespoten”. Afhankelijk van de temperatuur (ze koelen nog wel eens af tijdens een operatie) krijgen ze een kruik of warmtemat. De dieren mogen pas naar huis als ze helemaal wakker zijn uit de narcose en zelf kunnen lopen. Als er uitwendige hechtingen zijn geplaatst is het vaak nodig dat het dier een kap om krijgt of eventueel een Medical Pet Shirt aan krijgt.
Nazorg thuis
Thuis kan het dier nog wat slaperig zijn. Houd het goed warm. Katten zijn soms wat onrustig. Houd ze dan tijdelijk in een kleine ruimte. Pas een aantal uren na thuiskomst kunt u wat voer geven. Water mag u al eerder aanbieden (kleine beetjes). Als u medicijnen heeft meegekregen, zult u er vaak pas de volgende dag mee hoeven te beginnen. De dosering staat op het doosje.
Waar moet u op letten
- Uw dier moet niet steeds slomer worden
- Mag niet gaan braken
- Niet nabloeden uit de operatiewond (een paar druppels is niet erg)
- Likken aan de wond vermijden
- Eetlust en drinken moeten binnen een dag weer aanwezig zijn
- Het dier mag geen koorts krijgen
- De wond moet er netjes uit blijven zien
De kap/kraag of medical pet shirt
Soms na een operatie is het verstandig een kap te gebruiken. Deze moet de hond dan dag- en nacht dragen. Tegenwoordig bestaan er ook speciale shirts in verschillende maten voor honden en katten. Deze shirts (Medical pet Shirts) zijn speciaal gemaakt voor honden en katten, sluiten goed om het lichaam en hebben naast 4 openingen voor de pootjes, ook een extra opening voor de staart. De klittenbandsluiting is erg gebruiksvriendelijk. Een alternatief is een broekje of t-shirt. Doe de achterpoten door de armsgaten en maak de voorkant bij de halsband vast. Voor kleinere dieren kunnen ook babyrompertjes gebruikt worden.
Wat doen de dierenartsen van Dierenkliniek Nootdorp nog meer? Onze specialismen en deskundigheid op een rij.
Dierenkliniek Ter Weerlaan
Ter Weerlaan 8
2241 VB Wassenaar
Tel: 070-5176545
Parkeren gratis
Dierenkliniek Statenlaan
Statenlaan 19
2582 GA Den Haag
Tel: 070-3524221
Betaald parkeren vanaf 13.00 uur
Dierenkliniek Nootdorp
Dorpsplein 5-7
2631 CX Nootdorp
Tel: 015-2579578
Parkeren 2 uur gratis