Giardia – diarree bij hond en kat
Diarree bij hond en kat door een Giardia infectie komt vrij regelmatig voor. Dieren kunnen ook besmet zijn zonder dat ze symptomen hebben. Ook zij kunnen de besmetting via hun ontlasting doorgeven aan andere dieren. Bij de mens komt Giardia ook voor.
Besmetting door parasiet
Giardia is een parasiet die kan voorkomen in de darmen van zowel dieren als mensen. In Nederland is Giardia vooral bij mens, hond en kat aangetoond. Hoewel het in principe wel mogelijk is dat de parasiet van mens naar dier of omgekeerd wordt overgebracht en Giardia daarom in theorie een zoönose is, is het risico daarop klein.
De besmetting met Giardia verloopt via ontlasting. De eitjes van de Giardia die hierin zitten kunnen bijvoorbeeld in water, gras of voer terechtkomen en vervolgens weer worden opgenomen als dit wordt gedronken, gegeten of afgelikt.
Besmetting van dieren gebeurt daarnaast via direct contact tussen dieren of contact met ontlasting van andere dieren. Als dieren zichzelf wassen, kunnen cysten bovendien in de vacht blijven hangen en zo weer worden opgenomen door henzelf of soortgenoten. Besmetting via voeding kan bijvoorbeeld optreden als vliegen de cysten van ontlasting overbrengen op voeding. Ook kunnen de cysten direct via de grond waar ontlasting heeft gelegen worden opgenomen.
Jonge dieren hebben een grotere kans op besmetting omdat hun weerstand nog niet optimaal is. Op plekken waar veel dieren bij elkaar zijn, zoals een asiel of pension, is de besmettingskans groter.
Symptomen gewichtsverlies, darmproblemen en diarree
Een infectie met Giardia kan darmproblemen veroorzaken. Een veel voorkomend verschijnsel is
diarree met zachte tot waterige ontlasting die sterk ruikt en slijmerig kan zijn. De ontlasting kan
vettig zijn omdat de vertering verstoord wordt. De diarree kan plotseling optreden maar kan ook
chronisch worden waarbij perioden met diarree afwisselen met perioden met normale ontlasting. In
ernstige en steeds terugkerende gevallen kan de opname van voedingsstoffen verstoord worden en
kan het dier gewicht verliezen. Andere verschijnselen zijn braken, slecht eten, darmkramp en
sloomheid.
Aanpak en medicijnen
Bij symptomen van een Giardia infectie kan de ontlasting van hond of kat worden onderzocht. Als
er inderdaad sprake is van Giardia dan kan het dier behandeld worden met medicatie die de
parasieten voor een groot deel doodt. Het immuunsysteem van het dier zelf moet dan zorgdragen
voor het opruimen van de rest en het klachtenvrij worden.
Voorkomen besmetting
Om te voorkomen dat het dier opnieuw besmet wordt, is het vooral belangrijk om ontlasting snel op te ruimen en de plaatsen waar ontlasting terecht is gekomen daarna goed te poetsen. Kleedjes en dekentjes uit de mand kunt u wassen in heet water. Het is ook zinvol om na de behandeling het dier te wassen om eventuele cysten uit de vacht te verwijderen. Als dit echter veel stress geeft, zoals bij de meeste katten, kan men beter niet het hele dier wassen maar in elk geval het gebied rond de anus of de hele achterhand wassen.
Voor meer informatie hierover of voor het maken van een afspraak met een dierenarts van Dierenkliniek Ter Weerlaan in Wassenaar, belt u 070-5176545.