Hond sterilisatie of eerst kijkoperatie?
De snijwond van de hond sterilisatie is tegenwoordig net zo klein is als de drie snijwondjes van de kijkoperatie. Bovendien geldt bij teven dat de buik alsnog geopend moet worden als het kijken laat zien dat de baarmoeder vergroot is en verwijderd moet worden. Al met al niet veel voordelen van een kijkoperatie. En de kosten voor een kijkoperatie zijn gemiddeld 100 euro hoger.
Castratie operatie
Al jaar en dag worden dieren geopereerd. Dat kan zijn voor een eenvoudig bultje tot een zeer uitgebreide orthopedische operatie. De meest uitvoerde operatie binnen de praktijk is het onvruchtbaar maken van vrouwelijke en mannelijke dieren. In de wandelgangen wordt de operatie bij het vrouwelijke dier een sterilisatie genoemd, maar dat is feitelijk onjuist. Ook vrouwelijke dieren worden gecastreerd, ofwel de eierstokken worden verwijderd. Dit in tegenstelling tot de mens, waar bijna alleen wordt gesteriliseerd (ook de mannen!!).
Eierstokken verwijderen
Bij de teef (vrouwtjes hond) worden dus altijd de eierstokken verwijderd. Als de baarmoeder er goed uitziet, kan deze gewoon blijven zitten, en zal nooit meer tot problemen leiden. Immers, de hormonen die de veranderingen doen ontstaan aan de baarmoeder komen uit de eierstokken. Dus dat probleem is er dan niet meer. Vroeger werd gedacht dat zowel de eierstokken als de baarmoeder er uit moesten, en dit leidde tot een grote operatiewond. Tegenwoordig is de operatie wond echt bijzonder klein, en dit geeft minder pijn en een sneller herstel van de patiënt.
Kijkoperatie mensen
Naast deze vorm van opereren is ook een kijkoperatie mogelijk. De kijkoperatie is afkomstig uit de humane wereld, en is ontstaan om zo min mogelijk met operatiehandschoenen in de menselijke buik te zitten (minder besmettingsgevaar en minder overgevoeligheidsreacties), en daarnaast wil de mens in de zomer in badkleding zonder een ontsierend groot litteken op de buik.
Kijkoperatie honden
Over de kijkoperatie bij honden doen allerlei verhalen de ronde. Het zou minder pijnlijk zijn, de wond is kleiner en de dieren herstellen veel sneller. Deze voordelen hangen erg af van de snelheid van de chirurg. En daarnaast is het de vraag of de patiënt inderdaad veel minder pijn heeft. De operatie wond bij de gewone sterilisatie is tegenwoordig echt veel kleiner, en als we de 2-3 sneetjes van de kijkoperatie bij elkaar optellen zitten we ook aan dezelfde grootte wond van de gewone sterilisatie.
Koolzuurgas
Voor de kijkoperatie moet koolzuurgas in de buik gepompt worden om een goed overzicht te krijgen. Dit gas drukt op de organen en het middenrif waardoor de hond ook beademd moet worden en ook dieper gesedeerd, wat een groter narcose risico oplevert. Het koolzuurgas moet het lichaam ook weer verlaten; dit geeft vaak pijn voor een aantal dagen. Mocht tijdens de operatie blijken dat de baarmoeder vergroot is en verwijderd moet worden, zal de buik alsnog geopend moeten. Al met al niet heel veel voordelen. De kosten voor een kijkoperatie zijn gemiddeld 100 euro hoger.
Conclusie
Vandaar dat de dierenartsen van de Dierenkliniek Nootdorp ervoor kiezen om op de traditionele manier te opereren.
Voor meer informatie hierover of voor het maken van een afspraak met een dierenarts van Dierenkliniek Ter Weerlaan in Wassenaar, belt u 070-5176545.